Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.07.05

Gondolatok Szarvas István „Kérdeztem – válaszoltak IV.” interjúkötete elé

Gondolatok Szarvas István „Kérdeztem – válaszoltak IV.” interjúkötete elé.

 

A mai napig fülembe cseng a Hetedhéthatár Magazin közkedvelt szerzője, Bogádi Kis György bölcs mondása, amelyet baráti összejöveteleken többször is hallhattunk tőle jellegzetes, csak őrá jellemző hanghordozással elmondva: „Bármit mondasz, rólad szól az”. Valljuk be, ritkán alkalmazzuk ezt a megközelítést, miközben a legtöbbet talán éppen ezáltal tudhatunk meg a másikról; szinte minden aspektusból megismerhetjük az illetőt, szakmájának ismeretétől az érdeklődési körén át az értékrendjéig és a személyiségéig.

 

Kövessük csak ezt a „vezérfonalat”, és látni fogjuk azt, hogy egy interjú elolvasása közben rögtön két emberről deríthetünk ki sokmindent. Az interjú nem csupán a riportalanyról szól, hanem megismerhetjük belőle a riporter felkészültségét, személyiségét, motivációit is. A riportalany válaszainak hossza, mondanivalójának mélysége, az elhangzó mondatainak stílusa a kérdező felé tartott tükörként is értelmezhető.

 

Az interjúkészítő számára kulcskérdés a tárgyi tudás, az interjúalany életének és tevékenységének alapos ismerete, de legalább olyan fontos a jó helyzetfelismerő képesség, az azonnali alkalmazkodás, a kiváló emberismeret, hiszen rendkívül rövid idő áll rendelkezésére ahhoz, hogy eredményt érjen el. Az alkalom egyszeri és megismételhetetlen. A jól sikerült interjú egyik alapfeltétele, hogy a résztvevő felek egy hullámhosszon legyenek, kölcsönös bizalom alakuljon ki közöttük. Amikor az adott interjúalanytól korábban még sosem hallott új gondolatokat olvasunk, amikor az interjú száraz „kérdezz-felelek” párbeszéd helyett izgalmas, magával sodró, tartalmas beszélgetés, az egyértelműen annak jele, hogy a kérdező felkészült, jól ismeri beszélgetőpartnerét.

 

Szarvas István negyedik interjúkötete ékes bizonyítéka annak, hogy a felsorolt tulajdonságok, adottságok birtokában van, szinte mindenkihez megtalálja a kulcsot, legyen szó művészről, politikusról, kutatóról, sportolóról vagy éppen újságíró kollégáról.

 

Vannak, akik kongatják a vészharangot a papír alapú kiadványok fölött, a könyveket egy letűnt kor termékének tartják. Ne felejtsük el azonban, hogy a nyomtatott könyv az elmúlt évszázadok alatt már bizonyított, miközben néhány évvel ezelőtt készült írások, amelyeket számítógépeken, szervereken vagy a felhőben tároltak, gyakran nyomtalanul eltűntek. Ezért is öröm, hogy Szarvas István eddig elkészült több száz interjúja közül újabb 29 nyomtatásban is megjelenik és lehetőséget biztosít nem csak nekünk, kortársaknak, hanem az utánunk jövő generációknak is arra, hogy megismerjük azokat a személyeket, akik valamilyen formában hozzájárultak a XXI. század első két évtizedének alakulásához. A kötet egyúttal kordokumentum is, hiszen az 1998-tól 2018-ig tartó két évtized során készült beszélgetések az adott időszak történéseit, jelenségeit is magukba foglalják.

 

Tartalmas olvasást kívánok mindenkinek!

 

Komlós Attila

 

 

Pécs, 2019. március 25.